Kauwgom kauwen als interventie tegen een postoperatieve ileus bij darmkanker operaties.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

  • Rachel Nijenhuis

Autorisators

  • Peter Vink,
  • Anja Bussink, EBP adviseur werkzaam bij Gelre Ziekenhuizen,
  • Tjard Schermer, Wetenschapsadviseur werkzaam bij Gelre Ziekenhuizen

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

PICO

  • P:
  • I:
  • C:
  • O:

De Vraag

Stap 2: Acquire

Tabel van Terminologie

Niet ingevuld.

Zoekacties

Geïncludeerde Studies

  1. Vergara-Fernandez, O, Gonzalez-Vargas, AP, Castellanos-Juarez, JC, Salgado-Nesme, N, Sanchez-Garcia Ramos, E. (jaartal ontbreekt) Usefulness of Gum Chewing to Decrease Postoperative Ileus in Colorectal Surgery with Primary Anastomosis: A Randomized Controlled Trial. Revista de investigacion clinica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion 68(6), 314-318.
  2. Shum, NF, Choi, HK, Mak, JC, Foo, DC, Li, WC, Law, WL. (2016) Randomized clinical trial of chewing gum after laparoscopic colorectal resection. The British journal of surgery 103(11), 1447-52.
  3. Sammut, R, Trapani, J, Deguara, J, Ravasi, V. (2020) The effect of gum chewing on postoperative ileus in open colorectal surgery patients: A review. Journal of perioperative practice 31(4), 132-139.
  4. Kobayashi, T, Masaki, T, Kogawa, K, Matsuoka, H, Sugiyama, M. (2015) Efficacy of Gum Chewing on Bowel Movement After Open Colectomy for Left-Sided Colorectal Cancer: A Randomized Clinical Trial. Diseases of the colon and rectum 58(11), 1058-63.

Stap 3: Appraise

De Methodologie

De Resultaten

Vergara-Fernandez et al. ()

Nog geen resultaten toegevoegd.


Shum et al. (2016)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Sammut et al. (2020)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Kobayashi et al. (2015)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Kobayashi et all (2015). Studiedesign: randomized controlled trial

In deze studie zijn de patiënten random ingedeeld in de interventie groep (N=25) en de controlegroep (N=23). Vier patiënten van de interventie groep zijn uitgevallen en één patiënt van de controlegroep vanwege complicaties zoals een maagbloeding, cardiale infectie en incorrect uitgevoerde test. De resultaten van de eerste effectmaten waren als volgt: De tijd tot eerste flatus was in de interventiegroep later dan in de controlegroep (53 vs. 49 H p= 0.481).  De tijd tot eerste defecatie was wel eerder in de interventiegroep dan in de controlegroep (94 vs 109 H p= 0.234). De opnameduur was in de interventiegroep langer dan in de controlegroep (26,3 vs. 21,2 p= 0.114). De studie geeft aan wanneer de patiënten met complicaties niet meegenomen worden in de resultaten, de tijd tot eerste flatus en defecatie korter was in de interventiegroep dan in de controlegroep echter geven ze wel aan dat er meer patiënten nodig zijn om het effect te bewijzen.

Sammut et all (2020). Studiedesign: review

In deze studie zijn drie RCT’s en drie andere SR’s geïncludeerd. Uit de SR’s kwam dat kauwgom kauwen een positief effect heeft op het verkorten van de tijd voor de eerste flatus en het verkorten van de opnameduur.

Uit de drie RCT’s kwam naar voren dat kauwgom kauwen de tijd tot peristaltiek van de darmen verkorte, daarmee de opname duur verkort. Eén RCT vond geen verschil in de interventiegroep en controlegroep.

Shum et all (2016). Studiedesign: randomized controlled trial

In deze studie zijn 82 patiënten geïncludeerd, daarvan met aanleggen stoma (N=37) en zonder stoma (N=45). De patiënten zijn blind verdeeld in een interventie groep en controlegroep. Aanleggen stoma groep: interventie groep (N=19) en controlegroep (N=18). Patiënten zonder stoma: interventiegroep (N=22) en controlegroep (=23). Uit de analyse kwam geen verschil tussen de twee groepen (met of zonder stoma). De resultaten van de eerste effectmaten waren als volgt:

De tijd tot eerste flatus na operatie was significant korter in de interventiegroep (18 vs. 34 H; P= 0.007). De tijd tot eerste defecatie was ook korter (19 vs. 44 H; P= 0.001). Patiënten in de interventiegroep hadden eerder een hongergevoel. De opnameduur verschilde niet tussen de interventiegroep en controlegroep.

Vergara Fernandez et all (2017). Studiedesign: randomized controlled trial

In deze studie zijn 64 patiënten opgedeeld in een interventiegroep (N=32) en controlegroep (N=32). De resultaten van de eerste effectmaten waren als volgt: In de interventietroep hadden 30 patiënten binnen 48 uur de eerste flatus en in de controlegroep 20 patiënten (94 vs. 63%; P= 0.002).

Een postoperatieve ileus werd gediagnostiseerd bij twee patiënten in de interventiegroep en zeven patiënten in de controlegroep (6.0 vs. 21,8%; P=0.006).

De opnameduur in de interventiegroep was korter dan in de controlegroep (7 ± 5 vs. 9± 5 dagen; P= 0.26)