Interventies ter vermindering dorstklachten bij hartfalen patiënten.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

  • Lara de Bruijn

Autorisators

  • Peter Vink

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

Op de afdeling cardiologie en CCU van het Sint Antonius Nieuwegein liggen diverse patiënten met cardiale problematiek. Onder hen liggen veel patiënten opgenomen met hartfalen. Deze patiënten krijgen veelal een vochtbeperking van 1,5 liter opgelegd. Daarnaast wordt een groot deel van hen ontwaterd met een lisdiureticum. Door deze behandeling treedt er dorst op bij de patiënt (Middelburg, 2018). Uit onderzoek blijkt dat het opleggen van een vochtbeperking de kans op herstel bevorderd. Daarnaast draagt vrij drinken niet bij aan een vermindering van de dorst klachten (Phillipson. et al, (2013). Welke interventies kunnen wel ingezet worden om de dorst klachten te verminderen?

PICO

  • P:
  • I:
  • C:
  • O:

De Vraag

Welke verpleegkundige interventies kunnen worden ingezet bij patiënten met hartfalen die dorst ervaren zonder de vochtbeperking te overschrijden binnen de klinische setting?

Geïncludeerde Studies

  1. Allida, S.M., Shebab, S., Inglis, S.C., Davidson, P.M., Hayward, C.S. , Newton, P.J.. (2021) A RandomisED ControLled TrIal of ChEwing Gum to RelieVE Thirst in Chronic Heart Failure (RELIEVE-CHF) Heart, Lung and Circulation 30 516-0524.
  2. Phillipson, H., Ekman, I., Forslund, H.B. , Swedberg, K., Schaufelberger, M.. (2013) Salt and fluid restriction is effective in patient with chronic heart failure European Journal of heart failure 15 .
  3. Allida, S.M., Inglis, C.S., Davidson, P.M., Hayward, C.S. , Shebab, S., Newton, P.J.. (2016) A survey of views and opinions of health professionals managing thirst in chronic heart failure Contemporay Nurse .
  4. Blom, E.. (2017) Mag het een slokje meer zijn? WETENSCHAP @ OLVG verpleegkunde .
  5. Allida, S.M., Hayward, C.S., Newton, P.J.. (2017) Thirst in heart feillure: What do we know so far? Cuurent opinion .

Stap 3: Appraise

De Methodologie

De Resultaten

Allida et al. (2021)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Phillipson et al. (2013)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Allida et al. (2016)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Blom et al. (2017)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Allida et al. (2017)

Nog geen resultaten toegevoegd.


In de literatuur is geen interventie gevonden die de dorst bij deze patiëntencategorie volledig weg kan nemen. Er zijn wel interventies gevonden die de dorst kunnen verminderen. Deze interventies zijn met name gericht op het toepassen van kou en menthol in de mond. Het gebruik van ijssnippers is de meest voorkomende interventie door verpleegkundige (95%). Daarnaast kan het zinvol zijn om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Dit kan door bijvoorbeeld het kauwen van kauwgom. 61% van de verpleegkundigen geeft aan deze interventie in te zetten. In onderzoek wordt aangetoond dat het kauwen van kauwgom goed kan werken tegen dorstklachten bij hartfalen en diuretica gebruik. 31% van de patienten geeft aan hier baat bij te hebben, tegenover 25%. Daarnaast gaven patienten die kauwgom kauwen de dorst klachten een lagere score op de NRS (3,7) top zichte van patienten die dit niet deden (4,5).

Het overschrijden van de vochtbeperking lijkt de dorst eerder te kunnen verergeren dan verbeteren. Er zijn geen bronnen gevonden die aangeven dat een grote hoeveelheid vocht bijdraagt aan het verbeteren van de dorst klachten.